Mama od Gavrana

 

Upoznala sam jučer Nju. Tada nisam ni znala tko je ona. Starija žena, nasmijanog lica, rekla bih da su joj bore smijalice krasile život. Vrlo ljubazna i draga. U par minuta nadijelila mi je komplimenata, smješila sam joj se, a u glavi su mi išli glupi komentari. Ja sam ti mama od Gavrana, znaš? Da, da, brzo sam odgovorila, iako tada nisam imala pojma o kakvom gavranu ona priča. I onda mi je kliknulo, i bilo mi je žao. Bilo mi je žao sto nisam znala tko je Ona zapravo. Bilo mi je žao sto joj nisam stisnula ruku jače, što joj ruku nisam poklopila drugom, pogledala joj te nebesko plave oči, i rekla da mi je čast upoznati ju. Da mi je čast stisnuti njezinu ruku. Da mi je čast razgovarati s Majkom, sa zenom koja je rodila i odgojila primjer ljubavi prema Domovini…

Zapamtila sam joj lice, a slikala ruke. Slikala i kada nisam znala tko je, jer mi je tog trena kada sam joj vidjela ruke prošla moja baka kroz glavu. I volim te bake, takve ruke, ruke koje pričaju tisuće priča. Ruke koje su othranile svoju djecu, i djecu svoje djece. Lica koja crtaju bore, bore koje pokazuju koliko ju je vjetrova šamaralo kada je pred kišu vodila stoku s paše. Koliko ju je snjegova pljuskalo kada je unosila drva kraj peći. Obraze koje su prošle rijeke suza za djetetom kojeg više nema.

U tim rukama kriju se nasi životi. Kriju se recepti, muka, brige i trud. U tim rukama s dlanova možemo iščitati priče života kada nas nije ni bilo. Kakva mi je čast bila upoznati tu ženu, a žalost sto to tada nisam znala. Majku čovjeka koji je zauvijek zaspao u srcu Velebita, kod Tulovih greda, s nadom da će njegova majka i njegova Domovina jednog dana biti nasmijane. Vratit ću Vam se gospođo, popiti onu obećanu kavu, s velikom željom da čujem Vašu priču. Vi koja ste u nekoliko sekundi pročitali iz mojih očiju da mi Slavonija pleše po dusi. Veselim se. I jedva čekam. Stisnuti ruke hrabre majke, pokloniti se vašoj snazi. Do tada, čuvajte se.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: